Mellerup Valgmenighed blev dannet i 1890, og samme år blev kirke og præstebolig bygget og kirkegården anlagt. Kirken blev indviet den 14. december med en festgudstjeneste, og valgmenighedens første præst, den senere så kendte digter og forfatter Jakob Knudsen, blev indsat i embedet. Det folkelige og kirkelige liv, inspireret af Grundtvigs tanker, havde fået et værested.

At en valgmenighed er en fri menighed betyder, at den har et udstrakt selvstyre. Valgmenighedens medlemmer har direkte demokratisk indflydelse på alle menighedens forhold. Næsten alle valgmenigheder er præget af et grundtvigsk syn på kirkelighed og folkelighed, og hvor der er en valgmenighed, er der sjældent langt til forsamlingshus, højskole, efterskole og friskole.

For Grundtvig var det kristne menighedsliv samlet om fællesskabet i gudstjenesten med dåb og nadver. Vi kan samles ved folkelige møder og i fællesskab tyde og tolke den verden, vi lever i, og diskutere det samfund vi er en del af.